четвер, 19 березня 2020 р.

Морріс Гізер «Татуювальник Аушвіцу»


Морріс, Г. Татуювальник Аушвіцу  : [роман] / Гізер Морріс ; пер. з англ. О. Захарченко. Київ : Книголав, 2018. – 240 с.

Логічним продовженням теми голокосту, розпочатої минулого місяця, стане книга сучасної австрійської письменниці Морріс Гізер «Татуювальник Аушвіцу».

На відміну від «Списка Шиндлера», тут ви не знайдете задокументованих фактів історії, точних дат чи аналітичних даних. Це книга-спогад одного із в’язнів Аушвіцу, якому пощастило не тільки вижити і зберегти себе в умовах нелюдської жорстокості, а й знайти своє кохання та пронести його крізь все своє життя.  

Розповідь починається з тонкої іронії життя: тетувітер  Лалі оновлює номер Гіті, і на долю секунди їхні очі зустрічаються. З цього моменту навіть страх перед есесівцями не стає їм на заваді. Адже Лалі із заляканого безсилого юнака, перетворюється на справжнього авторитета всього Аушвіцу. Він всіма силами підтримує Гіту, переводить її на більш безпечну роботу поряд із собою. Про інших в’язнів Лалі також не забуває і таємно передає їм додаткові харчі, які обмінює в найманих робітників на коштовності.

«Татуювальник» читається легко і приємно. В книзі немає неприкритих мотивів безвиході та занадто виражених описів жорстокості, які присутні в творах Ремарка. Навпаки, кожен розділ несе в собі зерно тої ж світлої надії на краще, яку і відчували реальні в’язні Аушвіцу. Принаймні, двоє із них.

Такі книги, як «Татуювальник Аушвіцу», варто читати всім. Голокост – звичайно, одна із найчорніших віх історії, але ми забуваємо, що навіть в такі моменти люди не переставали бути людьми. І кому, як не ветеранам, нам про це розповідати?

Знайти цю прекрасну книгу можна у відділі абонемента Бібліотеки ім. Лесі Українки (вул. Тургенєвська 83/85).

Немає коментарів:

Дописати коментар