неділю, 9 лютого 2014 р.

Книги від майстрів психології

З серією книг "Мастера психологии" ви можете ознайомитись у Публічній бібліотеці імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська, 83-85), або замовити їх по МБА у свою бібліотеку.
Ці книги допомагають жити, гармонізувати свої стосунки з людьми, які вас оточують, досягнути успіху.
Приводжу 10 головних прийомів із цих книг:
1. Відповідь на доброту або ефект Бенджаміна Франкліна
Історія свідчить, що Бенджамін Франклін одного разу хотів завоювати людину, яка не любила його. Ця людина шукала рідкісну книгу, що якраз була у Франкліна. Бенджамін дізнався про це і позичив йому цю рідкісну книгу, а коли вона повернулася до власника, Бенджамін просто подякував цій людині. В результаті цього вони стали кращими друзями. Як казав Франклін: "Той, кому одного разу Ви зробили добро, готовий відповісти Вам добром значно більшим, ніж Ваше ...".
 2. Просіть більше, ніж хочете отримати
Цей ефект дуже простий, схожий з торгами на ринку. Ефект працює практично завжди. Ви зобов'язані завищувати свої вимоги, якщо Ви потрібні людині. Спочатку Ви, швидше за все , отримаєте відмову. Не потрібно противитися, треба дати час. У 95 % випадків, зацікавлена у Вас людина сама знову відгукнеться і запропонує трохи менше, ніж Ви вимагали, але при цьому гарантовано вище, ніж Ви очікували від початку.
 3. Нав'язане бажання допомогти
 Прийом дуже схожий на попередній, тільки з іншим ефектом. Для того , щоб пробудити в людині самостійне бажання допомогти Вам, попросіть у нього один раз те, на що він точно не піде. Отримавши відмову, Ви створюєте для себе людину, яка вважає себе зобов'язаною Вам. Скоріше всього, вона не раз самостійно звернеться до Вас з бажанням допомогти, адже всередині у нього буде відчуття провини.
4. Лестощі
 Вони є скрізь і завжди. Для початку важливо розуміти: лестощі, що виглядають неприродно, можуть принести більше шкоди, ніж користі. І якщо Ви лестите тому, хто має високу самооцінку, то у Вас насправді більше шансів на удачу. Такі люди люблять себе і люблять лестощі і при цьому не помічають їх. А ті, хто має низьку самооцінку, бачать в будь-якому позитивному оцінюванню підступ і обман.  Дейл Карнегі, автор роботи " Як завойовувати друзів і впливати на людей", вважає, що використання чийогось імені під час розмови - неймовірно сильний аргумент. Ім'я людини - найприємніший звук для неї. Промовляючи  ім'я в позитивному контексті, Ви значно виростаєте в її очах.
5. Дзеркало
Хочете сподобатися людині, копіюйте її. Люди з цим навиком вважаються в суспільстві хамелеонами, з боку помітно, як вони постійно змінюються і підлаштовуються під кожного окремо. Проте цей навик повинен бути хоча б трохи розвинений, щоб залучати потрібних Вам людей. На цьому принципі заснована робота акторів - пародистів. Всі знаменитості, яких пародіювали з екранів ТБ, найчастіше є хорошими друзями цих акторів.
6. Просіть милості у втомленого
Коли хтось втомився, він більш сприйнятливий до всіх прохань. Причиною цього є те, що втомлена людина втомлюється не тільки фізично, а й психічно. Якщо начальник втомився, то він легко Вам дозволити доробити завдання завтра, але доробити Ви повинні обов'язково і якісно. Це додасть Вам трохи поваги в очах боса. Адже Ви тримаєте слово.
7. Починайте просити з дріб'язку
Все просто, попросіть небагато спочатку, і Вам відкриють кредит довіри. За цим принципом люди потрапляють в залежність від соціальних рухів. Наприклад, спочатку Вас просять підтримати акцію проти вирубки лісу, Ви підтримуєте, потім ще раз і ще. Дрібниця, але Ви вже готові дати більше. Ви готові підтримати акцію проти вирубки лісів в далекій Танзанії або вступити в партію " зелених" і вносити внески.
8. Не поправляйте людей, коли вони неправі
Карнегі також писав у своїй знаменитій книзі, що не варто тикати носом в явну помилку людини відразу після того, як Ви її знайшли. Якщо хочете змінити точку зору людини, то підходьте до цього акуратно. Навіть якщо перед Вами невдаха, який звинувачує в своїх бідах кого завгодно, крім себе, не варто кричати в обличчя. Погодься з ним у даний момент і поступово змініть його точку зору. По-іншому Ви ризикуєте стати ворогом номер 1.
9 . Повторюйте фрази і вислови потрібних людей
Цей принцип схожий з принципом "хамелеона", коли людина мімікою і жестами повторює людину, в спілкуванні з якою вона зацікавлена. Слова можуть пестити слух, якщо вони схожі на відлуння. Треба вимовляти те, що людина вже вимовляла, те , що вона чула всередині своєї голови.
10. Кивок +1
Вчені виявили, що коли люди кивають, слухаючи когось, вони, швидше за все, схильні погодитися з співбесідником. Вони також виявили, що коли хтось киває перед нею, людина, мов папуга, повторює. Тим самим кивок стимулює згоду слухача. Все засноване на нашому улюбленому принципі імітації ...

Немає коментарів:

Дописати коментар