середу, 16 січня 2019 р.

Сильвія Плат. Під скляним ковпаком

Плат С. Під скляним ковпаком : роман / Сильвія Плат ; [пер. з англ. Ольги Любарської ; худож. оформлення Анастасії Стефурак]. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 360 с. : іл.

     «Під скляним ковпаком» — єдиний роман американської письменниці та поетеси Сильвії Плат (1932–1963). У романі, значною мірою автобіографічному, описано досвід молодої жінки, яка намагається подолати великий депресивний розлад (так фахівці ретроспективно класифікують її захворювання). Книжка побачила світ у 1963 році, через десять років по часі дії та за кілька тижнів до самогубства Плат. Українською роман видано вперше.

     Художниця Анастасія Стефурак намагалася відтворити в оформленні атмосферу Нью-Йорка 1950-их років. «Для цього я віддала перевагу чорно-білій гамі у поєднанні з пастельним рожевим відтінком, який був популярним в масовій культурі того періоду, - каже авторка художнього оформлення книги. – Окрім того, рожевий колір - ніжний і фемінний, по суті, це розбілений відтінок червоного - кольору крові. В одному з розділів, коли стан головної героїні погіршується, кольорова гама переходить в темно-сірі тони, а на двох розворотах стає чорним проваллям, після чого знову з´являються світлі кольори. Для відчуття ретро атмосфери використано текстури, потертості, фотографії Нью-Йорка, зображено речі того періоду: косметику, намисто, телефон, друкарську машинку, крісло, стиль одягу і зачісок. На декількох ілюстраціях головна героїня зображена з чоловіками в поп-арт стилі, напрямку в мистецтві 1950-60-их».

     В основі творчості Сильвії Плат (1932 – 1963) лежать особисті переживання, відчуття і страхи. У 1982 році за «Збірку віршів» Сильвії Плат посмертно присудили Пулітцерівську премію через майже 20 років після її самогубства на ґрунті депресії. Плат наклала на себе руки у 1963 році – через місяць після першої публікації роману «Під скляним ковпаком» у Великій Британії. Ця багато в чому автобіографічна книга письменниці стала класикою американської літератури ХХ століття.



«Ця книга – глибоке проникнення у найтемніші й болісні куточки людської психіки, яка ховається під скляним ковпаком екстраординарних досягнень».
The Independent 



«Достатньо милий і саркастичний, проте болючий і сумний роман. Стигма психічного захворювання дуже добре представлена в книзі. Чи знали ви, що люди тоді ще не розуміли цього, думаючи, що це – вибір?».
The Guardian



«На відміну від багатьох письменників, справжня історія Плат така ж переконлива, як і будь-яка її вигадка. Її життя, сповнене барвистих злетів і падінь постійно підсилює нашу інтерпретацію її творів».
The Telegraph

Книга є у відділі абонемента Публічної бібліотеки імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська, 83/85).

Немає коментарів:

Дописати коментар