вівторок, 14 липня 2015 р.

Серія "Автографи часу"

Доволі таки цікава серія книг "Автографи часу". Вона про видатних письменників.
В цих книгах "наші класики оживають" (© С. Процюк), і це допомагає нам їх пізнати, зрозуміти.

Редінґ Б. Безумці : з історії кохання Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної : роман / Барбара Редінг. - Київ : Академія, 2012. - 183 с. : портр.

Роман про таємниче кохання і драму двох людей — Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної.






Єшкілєв, В. Усі кути Трикутника : апокриф мандрів Григорія Сковороди / Володимир Єшкілєв. - Київ : Академія, 2012. - 246 с. : портр.

«Сковорода – це містик та езотерик. Це людина, яка обрала шлях гностика, тобто шлях пізнання Бога через його присутність. Це людина, яка відкинула те бачення Бога, яке пропонувала тодішня церква. Хто йшов проти цього канону, ризикував опинитися в церковній в’язниці. Сковорода все своє життя проходив під цією загрозою, однак Бог його милував» (© В. Єшкілєв)



Процюк С. Маски опадають повільно : роман про Володимира Винниченка / Степан Процюк. - Київ : Академія, 2011. - 302 с. : портр. 

Роман написаний про Володимира Винниченка.
У цій сміливій художній версії — внутрішній світ і складний шлях героя від ексцентричного невротика, екстравагантного і сенсаційного митця до видатного мислителя, який гідно представив українську літературу у світі.



Процюк С. Троянда ритуального болю : роман про Василя Стефаника / Степан Процюк.  - Київ : Академія, 2010. - 183 с. : іл., портр.

Роман про життя видатного письменника Василя Стефаника.
«Троянда ритуального болю» Степана Процюка — психоаналітичні версії історії загублених кохань, письменницьких страждань, палітра символів, дослідження творчого мовчання як втечі від перевтоми.


Горак Р. Твого ім'я не вимовлю ніколи : повість-есе про Івана Франка / Роман Горак. - Київ : Академія, 2008. - 224 с. : портр.  
Свого часу Іван Франко переконував, що збірка «Зів’яле листя» написана під емоційним впливом від прочитання щоденника самогубця, який не зміг пережити нещасливе кохання. Чи можна було вірити Франкові, що до написання інтимних поезій, які спровокували гострі літературні суперечки, непорозуміння між ним і критикою, причетні чужі переживання, а не його особисті? Хто та незнайомка, яку покохав ліричний герой і взаємності якої не знайшов? Ім’я її так і не було відкрито — Франко вмів зберігати таємниці.
У повісті-есе «Твого ім’я не вимовлю ніколи» Роман Горак переконує, що все-таки то була Вона.

Врублевська, В. Шарітка з Рунгу : біографічний роман про Ольгу Кобилянську / В.В. Врублевська. - Київ : Академія, 2007. - 511 с. : фотоіл.

Письменники не живуть на самоті. Ольга Кобилянська, як і герої її творів, любила свої мрії, любила рідних, друзів. Любила… Переборювала обставини, нерідко — і себе. Все вона прощала, все терпіла. Її унікальне життя є фактологічною основою роману, в якому документ поєднується з авторським баченням героїні, її життєвої і літературної долі, часу, в якому вона жила, людей, з якими зналася. Уважний читач відшукає в ньому і свою правду, яку не зміг розповісти документ.

Ознайомитися з цією серією можна у відділі абонемента Публічної бібліотеки  імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська, 83/85).

Немає коментарів:

Дописати коментар