понеділок, 3 грудня 2018 р.

Валентина Мастєрова. Смарагд

Мастєрова В. Смарагд : роман / Валентина Мастєрова. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. - 288 с.

     Валентина Мастєрова відома не лише як журналістка й громадська діячка... Визнана майстриня художнього слова, Мастєрова здобула перемогу в міжнародному літературному конкурсі "Гранослов" і всеукраїнському конкурсі "У свічаді слова", премії імені Василя Стуса та Національної спілки письменників "Благовіст", а ще - любов тисяч і тисяч читачів... Для них авторка відкриває світ сучасної "Зачарованої Десни": сіл, що вмирають, та людей з чорними від хліборобської праці руками і чистими серцями - оберегами цієї споконвічної землі.

          Людина сама обирає дорогу в житті чи може пройти лише тими шляхами, якими їй судилося? Відповідь на це запитання Данило Туманич шукає протягом усього життя. Зраджений батьками, людьми, що з упередженістю ставилися до його походження, державою, у якої для тисяч таких, як він, були Афган і Чорнобиль... Він вижив. І став тим, хто першим ступає росяними травами, хто прокладає стежку, яка згодом стане новим зеленим шляхом.

     У нього було багато імен. Він був Даньом - маленьким циганським хлопчиком, якого виховувала бабуся Маріуца. Він був студентом Данком, званим так товаришами за легку пісенну вдачу. Був Данем, Данилом - молодим вояком з України, кинутим у пекло чужої війни. Був отцем Варфоломієм, церква якого стала серцем села. Але найближчим до душі було йому ім'я Смарагд - ім'я каменю, з якого, за легендами, зроблена чаша страждань Христа, ім'я кольору лісів і луків рідного Полісся, кольору життя і надії...
     Віддавши себе високому служінню, ревно зберігаючи душевну цноту, - чи зречеться він усього заради однісінької жінки? Чи здолає найскладніше випробування - спокусу коханням?
«
Кому дано більше любити, тому дано більше й прощати.
»

Книга є у відділі абонемента Публічної бібліотеки імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська, 83/85).

Немає коментарів:

Дописати коментар