четвер, 24 грудня 2015 р.

Софія Андрухович. Фелікс Австрія

Андрухович С. Фелікс Австрія : роман / Софія Андрухович. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 288 с.: іл.

Письменниця, перекладачка та публіцистка. Авторка прозових книжок "Літо Мілени", "Старі люди", "Жінки їхніх чоловіків", "Сьомга" та численних публікацій у пресі.
"Фелікс Австрія" − новий роман авторки, переможець конкурсу "Книга року ВВС - 2014".

Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звичайне місто на кресах «щасливої Австрії», де живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, що для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, - долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.
 
« Твір насичений галицькими діалектизмами, які й досі можна почути на Заході  України. Читач знайомиться з, мабуть, новими для себе словами на зразок «пулярес» «румбарбар», «зупа», «п’єц» тощо. Родзинки, які часом складно зрозуміти, роз’яснюються у примітках. Ці колоритні акценти роблять мову героїв соковитою. У романі немає звичної сучасному читачеві лайки. Відсутність згрубілої лексики не робить діалоги штучними чи неповними, така мова цілком відповідає епосу та середовищу. Кожне речення твору — як шматок запашного галицького пляцка. [...] Кінцівка підкрадається непомітно, закручує виром подій і залишає з перехопленим подихом.  »

Книга є у відділі абонемента Публічної бібліотеки імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська, 83/85).

Немає коментарів:

Дописати коментар