пʼятницю, 3 лютого 2012 р.

Вдовиченко Галина. Бора

 Вдовиченко, Г. К. Бора : [роман] / Галина Вдовиченко. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. - 238 с.   
     Що можна сказати про ще зовсім новий роман львівської письменниці Галини Вдовиченко. Привернув увагу своєю незвичною назвою і цікавістю, хто ж такий отой Бора. Виявилось, що то прізвище героїні роману - жінки, яка працює у видавництві редактором, та й сама пише романи. 
     Цінність художньої книги в тому, що вона змушує замислитись. Цей роман не лише спонукає до роздумів, але й до мрій і гострого бажання повернутися у минуле, у ті часи, коли наш старенький чорно-білий телевізор із 3-ма телеканалами не годився в конкуренти вечірнім посиденькам усією родиною за чашкою запашного чаю із звіробою чи малинових гілочок, коли так приємно і безтурботно дрімалося біля грубки під тиху мамину пісню, а життя попереду здавалося таким довгим, безхмарним і таким багатообіцяючим. 
     Та повернімося до сюжету книги. Маючи дорослого сина, що поволі віддалявся від Бори, пишучи свої романи і редагуючи чужі тексти так і жила би Христина (ім’я героїні) далі, якби життя не подарувало їй несподіваний спадок – великий будинок у Львові. Так само несподівано він стає чи то рукавичкою із казки чи просто гостинним притулком для абсолютно різних і незнайомих раніше людей. Саме тут обділені долею люди пізнають справжню розкіш спілкування.  Вони міркують над тим, чи виживе людство,  якщо раптом перестане існувати Інтернет, а може той час покладе початок іншому світові.
     Вустами своїх героїв письменниця  нагадує кожному з нас  не тільки про  прості земні  радощі, що приносять кожному із нас  велике задоволення і про які ми забуваємо у нашому мобільному і наполовину віртуальному світі, але й піднімає глобальні питання стану культури в Україні. Про ті місця, що були колись центрами культури, а зараз у жахливому занепаді. Запали в душу слова:  «Приречена на розвал та система, у якій культура – це таке собі сьоме козенятко». Читається легко, з приємністю. Дуже раджу. 
     Книгу ви можете отримати у  бібліотеці імені Олени Теліги  для юнацтва  за адресою:   Київ-111, вул. Щербакова, 33 Телефон: (044)-400-84-14, або замовити по міжбібліотечному абонементу і отримати її у вашій бібліотеці.

2 коментарі: