середу, 25 листопада 2015 р.

Сергій Жадан. Месопотамія

Жадан С. Месопотамія : роман / Сергій Жадан. - Харків : Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2014. - 365 с.: іл.
   
     Книга видана у 2014 році харківським видавництвом «Клуб сімейного дозвілля». 2015 року книга стала лауреатом премії «Ангелус».

     «Месопотамія» за змістовним наповненням – це дев’ять прозових історій і тридцять віршів-уточнень. Усі тексти цієї книги – про одне середовище, герої переходять з історії в історію, а потім – у вірші. Філософські відступи, фантастичні образи, вишукані метафори й специфічний гумор – тут є все, що так приваблює у творах Сергія Жадана.    
           Історії Вавилона, переказані для тих, хто цікавиться питаннями любові і смерті. Життя міста, що лежить поміж рік, біографії персонажів, які б’ються за своє право бути почутими й збагнутими, хроніка вуличних сутичок і щоденних пристрастей. Освідчення і зради, втечі і повернення, ніжність і жорстокість...

Сам автор вважає, що ця книга «дуже харківська і надзвичайно інтимна». Жадан стверджує, що це найбільш особиста його книжка, оскільки про Харків він ще ніколи лірично не писав.
Ідея назви книги, як говорить Жадан, така, що Харків лежить між двома ріками: між Лопанню і Харковом, «наше місто як межиріччя, як Месопотамія — місто на горі, земля між ріками».
« Була мета привернути більше уваги до цього міста (Харкова), тому що Харкова у літературі, на жаль, не так багато. Мені його, скажімо, бракує. Тому хотілося зробити таку дуже міську книгу, дуже урбаністичну і, власне, взяти за основу саме харківські ландшафти.  »
(с) Сергій Жадан

Книга є у відділі абонемента Публічної бібліотеки імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська, 83/85)

понеділок, 16 листопада 2015 р.

Володимир Лис. Соло для Соломії

Лис В. Соло для Соломії : роман / Володимир Лис. - Харків : Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015. - 368 с.

Майстер художнього слова, метр української літератури, але в першу чергу Володимир Лис - справжній феномен сучасності, творами якого захоплюється як політична, так і культурна еліта України.

«Давно хотів розповісти історію жінки, вписану у ХХ століття. Так, як написав історію чоловіка у "Столітті Якова"»

Вона йде за покликом серця, помиляється сама й легко пробачає помилки іншим, досягає величі людського духу та падає у безодню засудження оточуючих... 

Карколомні події ХХ століття - війна, примусова колективізація - події, що назавжди змінили не тільки людей, а й Україну. Та у межах історії країни це лише пункт статистичних даних, за яким немає нічого, окрім чисел. А як щодо історії однієї людини, жінки, котра прагла звичайного земного щастя?

Книгу можна знайти у відділі абонемента Публічної бібліотеки імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська, 83/85).