вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Ольга Ройцина. Эта самая любовь

Ройцина, О. В. Эта самая любовь : документальная повесть из жизни представителей рода Шевченко - Велигорских - Андреевых / Ольга Ройцина. - Киев : Молодь, 2009. — 343 с. : ил.

Перше десятиріччя минулого століття на теренах Російської імперії було позначене активним літературним життям. Серед літераторів, творчість яких була пов'язана з буремними суспільними подіями, привертав увагу молодий прозаїк Леонід Андрєєв. Його герої намагалися пізнати істини буття, розгадати таїну існування, знайти свій шлях у житті. А в ХІХ столітті ці одвічні для письменників теми висвітлював у своїх поетичних творах геніальний український поет Тарас Шевченко. За збігом життєвих обставин Л. Андрєєв і Т. Шевченко не тільки належали до письменницького товариства, хоч і в різні епохи, але й мали родинні зв'язки, про що на основі документальних матеріалів, листів, щоденникових записів, спогадів родичів та сучасників розповідається в документальній повісті Ольги Ройциної, що присвячена долям видатних людей, які об'єднали дві великі культури - українську і російську. Книга розрахована на широке коло читачів.

"Книга Ольги Ройциной - не просто скрупулёзная работа по реставрации мозаики драматических, исторических событий и действующих персонажей, из взаимоотношений и родовых, генеалогических связей. Это труды и дни подвижничества, собирания по крупице отрывочных сведений, дабы восстановить картину, это портреты затерянных в окопах двух мировых и гражданских войн, по ГУЛАГам и тюрьмам людей. Тем паче, что эти люди творческие и среди них - выдающиеся личности, определяющие профиль своей нации" (Борис Олійник).

Чудова книга, з якою варто ознайомитися. Вона є на абонементі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська 83/85, тел.: 4860074).