суботу, 25 травня 2013 р.

Улицкая Людмила. Священный мусор

Улицкая, Л. Е. Священный мусор : [рассказы, эссе] / Людмила Улицкая. - Москва : Астрель, [2013]. - 478 с.
Наше життя складається з тривіальних речей, про які суб'єктивно і зрозуміло пише автор у новому творі, без намагань повчити нас. Про істину, брехню, віру, історію, пам'ять і, звичайно, літературу. У важкенький том увійшли есе, інтерв'ю та листи.  
Починається книга з традиційної появи якоїсь старовинної коробки, забитої значущими для автора дрібницями.  Власне ця коробка і стає письменницькою метафорою для всієї книги. А далі Улицька розмірковує про Ходорковського, своє дитинство, сім'ю, шлюб, смерть, свою хворобу. І звичайно, про книги і  читання. Процитую :
 «Книги превращаются постепенно во вселенский мусор. Это очень хорошо знал Рэй Брэдбери. С горечью он писал о планете, где вся материальная культура сохранена, только нет людей, которые ее создали и могли бы пользоваться. Тогда, в отсутствие потребителя, вся культура превращается в мусор. И музыки не может быть, если нет ушей, которые ее слушают, и рук, которые играют, и живописи – без человеческих глаз. Великий закон возрастания простого к сложному, называемый то Творением, то Эволюцией, создал культуру как высший плод человеческого сознания. В нее все мы погружены, как рыбы в воду... Без этого и говорить не о чем». 
«Чтение – взрыв. Мир расширяется, распирается новым знанием. Оно в книжном шкафу в коридоре, в квартире моих предков по материнской линии, Гинзбургов. “Я” – отчасти – складывается из суммы прочитанных книг. Синий Лермонтов и белый Пушкин, а Шекспир оранжевый, и “Дон Кихот” в бумажной суперобложке поверх академической строгости, и журнал “Задушевное слово”, и теперь мне кажется, что все книги моего детства я произвожу из этого шкафа».
«Есть книги, которые меняли сознание, меняли, быть может, ход человеческой истории. Во всяком случае, меняли сознание людей. Это Веды, Библия, Евангелие, из современных, вероятно, “Капитал” Маркса. О Коране еще надо подумать. Священная книга для половины человечества. Правда, половина от этой половины неграмотна. Так что в исламском мире, мне кажется, работают скорее механизмы, индуцированные книгой: традиция, железная форма, шариат. Не думаю, что есть художественная проза, которая обладает таким воздействием». 
 Дуже рекомендую. Звертайтеся у відділ абонементу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки м. Києва (вул Тургенєвська, 83-85, тел.: 486 00 74)
 

вівторок, 14 травня 2013 р.

Ільченко Олесь. Місто з химерами

Ільченко, О. Місто з химерами : [роман] / Олесь Ільченко. - [Київ] : [Грані-Т], [2010]. - 159 с. : іл.
Якщо ви любите наш прекрасний Київ, хай подекуди і спотворений сучасними хаотичними забудовами, якщо не втомлюєтесь дивуватися  та вивчати до найдрібніших рисочок його красу, ця книга для вас.  Про те, що вам неодмінно треба прочитати цю книгу, що увійшла до 5 фіналістів конкурсу «Книга року Бі-бі-сі – 2009» та посіла 1 місце  у номінації «Документалістика» в  рамках конкурсу «Найкраща українська книга - 2010»  від журналу «Кореспондент». 
Книга правдива, бо написана на основі унікальних  архівних матеріалів, і водночас містично-детективна. Знаний київський будівничий Владислав Городецький став леґендою ще за життя. Жоден з більш як сотні чудових київських архітекторів не привертав такої широкої уваги. Цей художній твір про життя зодчого, життя часто більш неймовірне, ніж найсміливіші вигадки. Жив собі Владислав Городецький, успішний, модний і ексцентричний київський архітектор. Траплялися з ним різні пригоди - екзотичні полювання, спілкування з шаманом і віщування долі.
Але найбільшою пригодою виявився його творчий здобуток - в сукупності усіх збудованих ним будинках криється якась небезпечна закономірність. Городецькому починають снитися дивні сни, тому архітектор намагається самотужки розгадати загадку. 
Книга подовгу не затримується на полицях абонементу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки м. Києва. Тому поспішайте. Вулиця Тургенєвська 83/85. За умови, якщо ви є зареєстрованим користувачем бібліотеки, можете замовити (зарезервувати) книгу через сайт бібліотеки в розділі "Електронний каталог"



 

пʼятницю, 10 травня 2013 р.

Лис Володимир. Століття Якова

Лис, В. С. Століття Якова : [роман] / Володимир Лис. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. - 240 с.
Ви читали хоч один із романів сучасного українського письменника з Волині Володимира Лиса? Дуже рекомендую. Це письменник, що уже давно визначився зі своїм творчим кредо. Відчувається, що основним у його прозі є сюжет, характери та психологія. 
Роман “Століття Якова” - це і розповідь про кохання, і соціально-психологічна драма і просто захопливий, насичений несподіваними поворотами сюжет, який не може залишити читача байдужим.
 Поліський селянин Яків доживає до столітнього ювілею. Ці сто прожитих  років  вмістили життя на Поліссі, службу в польській армії, німецький полон, службу в армії радянській, убивство дружини і дітей. Мир і війну, любов і нерозділену любов. Старий Яків, урятувавши наркоманку, оповідає їй своє життя, виявляючи причетність до долі нещасної дівчини. Ця історія проста і задушевна, в ній багато чуттєвих та мелодраматичних сцен, а мотиви, котрі змушують героїв роману чинити так, а не інакше, зрозумілі на рівні основоположних понять: кохання, совість, доброта, співучасть, зрада, покарання тощо.  Цей великий проміжок часу - століття прочитується швидко – за один день, адже автор зумів дуже майстерно вписати  біографію свого героя у велику історію.
Книгу можете взяти на абонементі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки (вул. Тургенєвська 83/85, тел. 486 00 74), у бібліотеці "Деміївська" ЦБС Голосіївського району (пр. Голосіївський 46/1, тел.: 259 88 42) та в інших бібліотеках Києва. Дивіться електронний каталог Публічної бібліотеки імені Лесі Українки  .